Nyheder

SKÅL! Det er nytår!

Man kan næsten ikke sige nytår uden at sige bobler! Både Krudtmajoren og Vita er også utrolige glade for en boblende drink på nytårsaften (dog ikke for meget til Krudtmajoren – han skal jo være skarp til krudt affyring kl. 24:00!).

Men for at sikre sig at drikken glider gnidningsfrit ned, må man sørge for at vælge de rigtige flasker!

Der behøver ikke stå champagne på flasken

Selvom champagnen er den mest klassiske drik på nytårsaften, behøver der ikke stå champagne på flasken for at man får en god aften!
Champagne navnet er nemlig kun en betegnelse på at det er en mousserende vin, der kommer fra Champagne-området i Frankrig. 

Så mousserende vine fra andre steder (og derfor med andre navne) vil også sagtens kunne passe godt til din aften. Der kan blandt andet nævnes crémant der kommer fra andre dele af Frankrig, cava fra Spanien, spumante fra Italien, sekt fra Tyskland og Moscato d’Asti fra Italien.

Sidst nævnte går især også godt med kransekagen kl. 24!

Lær mere om kransekage til nytår her.

Hvilken champagne skal du så vælge hvornår?

Der er tradition i Danmark for at drikke champagne kl. 24, imens der synges med på “Vær velkommen, Herrens år”.
Men almindeligvis er der ikke mange der kan smage champagnen ordentligt på det her tidspunkt af aftenen, når man har siddet og proppet sig med mad og lækre vine hele aftenen. Derfor bør du heller ikke investere i den helt dyre champagne, hvis du intet kendskab har til det. Det vil være synd ikke at kunne nyde den gode champagne ordentligt.

Vil du dog alligevel gerne have en lækker champagne – og kunne nyde den rigtigt – så bør den blive serveret allerede som velkomstdrink, til dronningens tale eller til maden. Jo tidligere, jo bedre.

Nu hvor du har besluttet dig for at drikke champagne, skal du vælge den rigtige. Hvilken det er, kommer helt an på hvornår du vil servere den. For en champagne kan være enten tør, sød eller en mellemting, hvilket i champagne-terminologi betegnes som brut, demi-sec eller sec.

Vil du servere champagnen til desserten eller kransekagen, skal det være den søde eller mellem-søde af slagsen. Men skal den serveres som velkomstdrink eller til maden, bør det som udgangspunkt være den tørre du vælger.  

Hvis du ikke har det store kendskab til champagne, er det letteste at tage fat i en ekspedient i den vinhandel eller supermarked hvor du handler ind. Selvom ekspedienten i vinhandlen nok kan fortælle dig mest, ved de ansatte i supermarkedet ofte også en ting eller to.

Forslag og gode råd til din nytårschampagne

Forslag til champagner i løbet af aftenen og dagen derpå:

Velkomst: Drappier Carte d’Or eller en rød/rosé champagne
Til maden: Den Gule Enke eller Don’s Cuvée 2008
Kransekage: En Moscato d’Asti eller en demi-sec eller en endnu sødere champagne
1. Januar: Louis Roederer vintage 2003 eller Leon Launois Prestige 2004

Skulle du selv gå igang med at lede, er her nogle gode råd:

  • Gå efter de kendte mærker (finanskrisen har presset dem ned i pris)
  • Grand Cru er et kvalitetsstempel der kun må anvendes af champagneproducenter, der dyrker deres druer på særligt udvalgte marker
  • Premier Cru er de næstbedste marker
  • Årgangschampagner er de rigtig fine og dyre, hvor udvalgte druer fra særligt gode høstår giver en helstøbt vinoplevelse. Disse er typisk mærket med et årstal samt betegnelsen vintage, og så koster de gerne det dobbelte af almindelige champagner.

Sådan skal du servere din champagne for at få den bedste oplevelse

Du bestemmer selvfølgelig selv hvordan du vil servere din champagne, men læs videre hvis du vil have nogle gode råd.

For at champagnen kan komme til sin ret, bør den blive kølet ned til omkring 10 grader – lidt højere for dyrere champagner og lidt lavere for billige champagner. Tag den gerne ud af køleskabet omtrent en halv til en hel time inden servering.

For at åbne flasken korrekt uden for meget spild, bør flasken åbnes ved at fjerne folien og ståltråden, hvorefter flasken og proppen skal drejes hver sin vej. Det er lettere og mere sikkert end at forsøge at presse korken op med tommelfingeren.

Herefter bør du servere din champagne i høje, slanke glas, der gerne må snævre ind for oven. Det gør at aromaen samler sig øverst i glasset og kulsyren fordamper langsomt.

Skænk forsigtigt indtil skummet når glassets overkant. Vent her til skummet har lagt sig, og fyld så glasset op til det er højst trekvart fyldt. Skænker du for meget i glasset, er der ikke plads til champagnens aroma og bouquet i glasset.

Det vil være synd for champagnen at bruge champagneskåle, der ellers har været meget populære. Deres store overflade gør, at champagnens bobler forsvinder i løbet af ingen tid.

Har du husket på børnene til nytår?

De skal selvfølgelig hverken have Crémant eller Don’s Cuvée, men du kan få mousserende frugt drikke, der kommer i fine champagne flasker. De er også bedre kendt som børnechampagner og er altid et hit hos børnene, der elsker at kunne skåle med de voksne.

Snart kommer der en børnechampagne konkurrence på Royal Partys Facebook side. Gå ind og deltag – dine børn vil elske dig for det!

Prøv champagne lykken - og vind en flaske!

Har du endnu ikke været på champagne indkøb, kan du med fordel prøve Vitas Royal Roulette spil, hvor der er champagne, kransekage og masser af Royal nytårspynt på højkant!
Vi spiller helt frem til d. 30. dec.!

 

Prøv Royal Roulette spillet lige her!